сряда, 29 септември 2010 г.

Какво можем да разберем за едно лице или фирма? Полезни линкове с публична информация

Ако се чудите как да намерите информация за фирми или хора? Ако търсите данни за фирми или бизнес данни какви ресурс онлайн можете да ползвате, за да достигнете до желаната информация? Колко неща можете да научите за
едно лице или фирма? И то напълно легално. Корпоративно разузнаване или просто търсите инфо за стар приятел, съученик, състуденти, колеги или съсед. Линковете по-долу ще ви помогнат за всичко това.

Сайта на търговския регистър. Ако ще имате работа с фирма е добре преди това да проучите добре цялото досие в регистъра, запори, искове, данъчни декларации, промени в статуса и т.н. От менюто в ляво избирате "Справки" и после под нея "Актуално състояние". От там можете да търсите само по единен идентификационен номер – ЕИК, ако не го знаете обаче, може да изберете по-долния линк "Справка по физическо или юридическо лице" (след като изберете "Справки", третото от горе надолу). На първо място информацията наистина е актуална и достоверна, а на второ можете да видите и историята на фирмата. В търговският регистър можете да проверите кой реално стои зад фирмата, оттам можете да потърсите с Google по име на фирмата, по ЕИК номер, по името на собственик на фирмата и т.н.

Фирмената база данни на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) съдържа малки и средни български фирми от сферата на производството или услугите. При търговски запитвания от други страни, при подготвяне на участие на български фирми на международен панаир, при покана за участие в курсове за обучение, програми за финансиране, бизнес форуми или други мероприятия, за основа се използват фирмите от базата данни на ИАНМСП. Желаещите да се регистрират фирми, могат да направят това на посочения адрес, след като са се регистрирали като потребители на сайта

На тази уебстраница можете да се регистрирате и да искате справки от Агенцията по вписванията онлайн. Спестява време, нерви и пари. Заплащат се такси, но можете да намерите доста информация за вписаните актове относно недвижими имоти.
От тук можете да получите информация за електронния кадастър на софия с данни за собствениците на недвижимите имоти на територията на Столична община, чрез информационната система iSofMap. Чрез платен достъп можете да правите справки за недвижимите имоти относно тяхното местоположение, адрес, граници, устройствен статут, определен с Общия градоустройствен план на София, вещни права върху имотите и техните носители. Работи доста бавно.

Може да е полезно (но се плаща), те теглят информацията от Агенцията по вписвания, има и стара информация за фирмите от държавен вестник, а пък има и една много полезна функционалност - показва свързани лица и фирми - т.е. за дадено лице всички с които има общо (примерно ако има двама съдружници можете да проследите в кои фирми участват и кои са неговите съдружници и го изкарва всичкото на една страница и се откриват разни интересни неща). Същата работа върши и Апис и Сиела, но и те са платени. Интересното е, че за http://www.ciela.net може да заплатите за временен достъп само със sms.

Горният линк е към страницата на Комисията за финансов надзор и от там може да се проверява един автомобил дали има гражданска отговорност. Не знам кога ще ви е полезно, но защо пък не? Така ще си изградите представа дали бизнес партньорът е изряден и редовен.

Чрез портала за електронни услуги на НАП можете да правите различни справки. За някои се изисква електронен подпис, но чрез е-услугите със свободен такъв (тоест не се изисква електронен подпис) вие можете да направите справка за здравноосигурителния статус на едно лице, ако му знаете ЕГН-то.

За търсене по ЕГН или ЛНЧ относно здравноосигурителния статус на едно лице: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home
Също така, тази информация може да се използва за проверка дали едно лице е живо или починало. Защо това е важно, например попадате на едно ЕГН на лице (например в нотариален акт или Агенцията по вспивания), което уж ви продава нещо си или ви е контрагент по сделка. Тогава можете да проверите здравноосигурителния му статус и ако не се намира там, значи лицето вече е починало. НАП се синхронизира с ЕСГРАОН веднъж седмично.

Чрез този линк можете да проверите дали една фирма пък е регистрирана по ЗДДС.

От горния линк можете да проверите дали една фирма има задължения към хазната. Не знам дали работи с ЕГН по физически лица. Според един форум може.

Справка за валидност на български лични документи

Ето и едно практическо инфо за това каво представлява единния граждански номер – ЕГН и как се проверява, дали ЕГН е валидно:

Но как да проверим дали едно ЕГН не е фалшиво? Много просто взимате първите девет цифри от номера и ги умножавате съответно по следните числа: 2,4,8,5,10,9,7,3,6, а после ги сумирате. По-просто казано всички цифри от номера без последната ги умножавате по съответната поредна цифра. След като се съберат всички сборове, сумата се дели на 11 и последната цифра на остатъка, обикновено след десетична запетая, трябва да е равна на десетата цифра. (Ако резултатът е бил 10, в този случай десетата цифра е 0). Изисква малко математика, поради това и не съм сигурен дали работи. На мен ми се получи де.

От какво е съставено едно ЕГН? Предполагам всички знаят, че първите шест цифри от ЕГН са рождената дата на едно лице (ГГ ММ ДД – година, месец дата). Ако дата е преди 01.01.1900, към месеца се прибавя 20, ако е след 31.12.1999 - се прибавя 40. Предпоследната цифра на номера пък показва пола на лицето: четна ако е мъж и нечетна ако е жена.
Седмата, осмата и деветата цифри (7,8,9 – тоест последните три) заедно (включвайки информацията за мъж/жена) определят място на раждане:
Благоевград от 000 до 043
Бургас от 044 до 093
Варна от 094 до 139
Велико Търново от 140 до 169
Видин от 170 до 183
Враца от 184 до 217
Габрово от 218 до 233
Кърджали от 234 до 281
Кюстендил от 282 до 301
Ловеч от 302 до 319
Монтана от 320 до 341
Пазарджик от 342 до 377
Перник от 378 до 395
Плевен от 396 до 435
Пловдив от 436 до 501
Разград от 502 до 527
Русе от 528 до 555
Силистра от 556 до 575
Сливен от 576 до 601
Смолян от 602 до 623
София - град от 624 до 721
София - окръг от 722 до 751
Стара Загора от 752 до 789
Добрич от 790 до 821
Търговище от 822 до 843
Хасково от 844 до 871
Шумен от 872 до 903
Ямбол от 904 до 925
Друг/Неизвестен от 926 до 999 (това се ползва при надхвърляне на някое от горните или ако се родят много от малцинствата)

Как се проверява, дали номер на лична карта е валиден (чисто математически, не е задължително да съществува реално):
първите осем цифри се умножават съответно по следните:
2,4,8,5,10,9,7,3
и се сумират, сумата се дели на 11 и остатъкът трябва да е равен на деветата цифра. (Ако резултатът е бил 10, в този случай деветата цифра е 0).

Виждате, че за една личност можем да съберете информация в колко и какви фирми има участие, какво е състоянието на фирмите, кои са съдружниците му и те в какви фирми имат дялове. Дали си плащат застраховките на автомобилите, дали си плащат здравните осигуровки. Това е все информация, която при нужда и в даден момент може да наклони везните дали да правите бизнес с него или не. Така че съответно разбирате защо ЕГН-то си остава важна и лична информация, което е добре да пазите.

И изобщо едно търсене с чичо Google също няма да навреди, често излизат съдебни решения и дела за които е добре да се знае и да се имат предвид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар