вторник, 12 март 2019 г.


Извадка от Правилника за дейността на „Централен депозитар“ АД:

Раздел V
Отписване (дерегистрация) на емисия безналични финансови инструменти
Чл.82.Дерегистрацията е заличаване на финансовите инструменти от емисията в сметката на дружеството и зануляване на тази сметка.
Чл.83.(1) Дерегистрация на емисия финансови инструменти се извършва от ЦД по заявление по образец на дружеството, емитирало финансовите инструменти. Към заявлението се  прилага документ за платена такса за дерегистрация.
(2) При подаване на заявление за дерегистрация съответното дружество трябва да е погасило всички свои финансови задължения към ЦД.
Чл.84.(1) При дерегистрация в случаите на промяна на вида на акции от безналични в налични към заявлението се прилагат:
1. решение на компетентния орган на дружеството за отписване на емисията;
2. документ от КФН за отписване на емисията от регистъра по чл.30, ал.1, т.3 от Закона за комисията за финансов надзор в приложимите случаи.
(2) В случаите на дерегистрация по ал.1, ЦД води регистъра на безналичните финансовите инструменти до момента на отписването им при условията и по реда на този правилник и сключения договор с емитента.
(3)  В  случаите  на  заличаване  на  дружество  от  търговския  регистър  дерегистрацията  на емисията от регистъра на ЦД се извършва преди вписването на заличаването в Търговския регистър,  воден  от  Агенцията  по  вписванията.  Дерегистрация  се  извършва  въз  основа  на заявление от представляващия дружеството/ликвидатора.
Чл.85. При  наличие  на  вписани  тежести  върху  емисията,  заявена  за  дерегистрация,  към заявлението се прилага декларация по образец от представляващите дружеството  за това, че се задължават да отразят вписаните тежести в книгата на наличните акции.
Чл.87. ЦД  издава  акт  за  дерегистрация,  в  който  се  посочват  притежателите  на  финансови инструменти  от  съответната  емисия  и  броя  на  инструментите,  които  са  притежавали  към момента на дерегистрацията.

От сайта на ЦД АД:
6.1. Отписване на дружество – емитент от ЦД при промяна на вида на акциите от безналични в налични акции се извършва въз основа на:
  6.1.1. Заявление за отписване на емисията - Образец 10/П02.
  6.1.2. Заверено от търговския регистър/регистъра на съответния съд на съдебно решение за изрично вписване в търговския регистър на промяната във вида на акциите от безналични в налични акции.
  6.1.3. Заверено от търговския регистър/регистъра на съответния съд копие от актуален Устав на дружеството с отразената промяна във вида на акциите.
  6.1.4. Заверено от търговския регистър/регистъра на съответния съд копие от решение на компетентния орган на емитента на емитента за промяна вида на акциите от безналични в налични.
  6.1.5. Документ на КФН за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружество и решението на КФН е влязло в сила.
  6.1.6. Документ за платена такса за заличаване на емитента от регистъра на ЦД и такса за изтегляне на ценните книжа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар