сряда, 28 февруари 2018 г.

Проект на законови текстове, регламентиращи бивакуването и къмпингуването

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА КЪМПИНГУВАНЕТО

 

§1. В чл. 2, т. 2 след думата "голф" се поставя запетая и се добавят думите „къмпинг", „бивак".

§2. В чл. 3, ал. 1, т. 4 след думата "голф" се поставя запетая и се добавят думите „къмпинг", „бивак".

§3. Създава се нова глава Четиринадесета „А" със заглавие „Осъществяване на природосъобразен туризъм в бивак извън границите на категоризираните къмпинги" със следното съдържание:

Чл. 164а (1) Природосъобразен туризъм в бивак  се осъществява в имоти, или в част от имоти, специално пригодени за това, след изрично писмено разрешение от кмета на общината съобразно изискванията на този закон, издадено след искане на собственика на имота или на лицето, на което имота е предоставен за управление на бивак.

(2) Задължително в бивака по ал. 1 се осигуряват указателни и информационни табели, както и минимални санитарно-хигиенни условия – тоалетни и контейнери за смет.

(3) В бивака следва да са обособени не по-малко от 3 места за поставяне на палатка, шатра, кемпер, каравана или друг вид колесни превозни средства, без свързване към техническа инфраструктура – ток, вода, канализация и др.

(4) Определеният за бивак имот следва да попада в района на сметосъбиране на общината, на чиято територия е обособен. В противен случай, собственикът и/или лицето, на което имота е предоставен за управление или упълномощено от тях лице, задължително сключва договор със сметосъбиращата фирма обслужваща общината.

(5) Допустимо е обособяването на бивак в имот с одобрен подробен устройствен план по смисъла на ЗУТ, в горски имот, който не попада в зона „А" и зона „Б" по смисъла на ЗУЧК и в земеделски имот – извън сезона на земеделска дейност, при спазване на изискванията на ал. ал. 1, 2, 3 и 4, и само след изричното писмено съгласие на собственика на имота или на лицето, на което имота е предоставен за управление.

Чл. 164б (1)  Кметът на общината, на чиято територия са обособени имоти за  природосъобразен туризъм в бивак, извън границите на категоризираните къмпинги, задължително публикува информацията на интернет страницата на общината за границите,  срокът за функциониране на бивак, броят на местата за поставяне на палатка, кемпер, каравана или друг вид колесни превозни средства, без свързване към техническа инфраструктура – ток, вода, канализация и др.

(2) В 7 дневен срок от датата на издаване на разрешението по чл. 164а, ал.1,  кметът на общината  уведомява министъра на туризма за обстоятелствата по ал. 1.

(3) Управителят на бивака  разработва правила за вътрешния ред и безопасност в бивака и упражнява контрол по спазването им. Кметът на общината и началника на районното управление на МВР, на чиято територия са обособени имоти за природосъобразен туризъм в бивак, при необходимост съдействат на управителите на биваците за спазване на правилата за реда и безопасността.

Чл. 164в (1) Забранява се природосъобразен туризъм в бивак  по чл. 164а:

1. върху морските плажове и дюните;

2. в имоти на 500 метра от категоризираните къмпинги;

3. в имоти без достъп за специализирани противопожарни автомобили и линейки.          

Чл.164г Ограниченията на чл. 164а не се прилагат за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, използвани при провеждане на спортни и културни мероприятия, организирани и разрешени по съответния законов ред, както и при извършването на научноизследователски дейности от научни организации, вписани в Регистъра за научна дейност в Република България.

В Допълнителните разпоредби на ЗТ:

§1 В т. 31 Определението се изменя по следния начин:

„т. 31. „Къмпинг" е охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка, шатра, каравана, кемпер или друг вид колесни превозни средства, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги. На територията на къмпинга може да се разполагат бунгала, каравани (временно стационарно подвижно (колесно) място за настаняване без задължително изискване за кухненски бокс и санитарен възел), места за хранене и търговия".

§2 Създава се нова т. 90 със следното съдържание:

„т. 90. „Природосъобразен туризъм в бивак  е услуга/дейност, която се извършва на открито сред природата, включваща отдих, с използване на къмпинг оборудване – кемпер, каравана, палатка, или друг вид колесни превозни средства, без свързване към техническа инфраструктура – ток, вода, канализация и др. в имоти, специално пригодени за това, при условията и изискванията определени в този закон".


Няма коментари:

Публикуване на коментар