вторник, 4 август 2015 г.

РАЗЯСНЕНИЕ № 07-00-86 от 5.05.2015 г. относно прилагане на чл. 58, ал. 4 от ЗМДТ

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

 
 

чл. 58 ЗМДТ

 
 

В Дирекция „ОДОП" - ………… постъпи писмено запитване с вх. № 07-00-86/23.04.2015 г., относно прилагане на чл. 58, ал. 4 от ЗМДТ, препратено за отговор по компетентност от ЦУ на НАП.

Задали сте следният въпрос: Как следва да се приложи чл. 58, ал. 4 от ЗМДТ?

В отговор на поставения от Вас въпрос, изразяваме следното становище: Съгласно чл. 58, ал. 4 от ЗМДТ, за превозните средства, на които е прекратена регистрацията, данък не се дължи от месеца, следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение. За излезлите от употреба моторни превозни средства, за които в нормативен акт е предвидено задължение за предаване за разкомплектоване, данък не се дължи след прекратяване на регистрацията им за движение и представяне на удостоверение за предаване за разкомплектоване.

Основанията за прекратяване на регистрацията са уредени в чл. 143, ал. 6, 7 и 8 от ЗДвП и чл. 18 от Наредба № I-45 от 24 март 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях. Правилото обхваща следните хипотези на прекратяване на регистрацията - напускане на страната, кражба, предаване за съхранение в собствен имот, писмено уведомяване за изплатена тотална щета от лицензиран застраховател /за превозни средства, неподлежащи на възстановяване/. За целта в чл. 54, ал. 6 от ЗМДТ е предвидено задължение за собственика да представи документ от компетентен орган, удостоверяващ това обстоятелство. Такъв документ представлява част първа и част втора от свидетелството за регистрация на превозното средство. Предвид текста на чл. 18а, ал. 2, т. 4 от Наредбата, част първа и част втора на свидетелството за регистрация се отбелязват като невалидни /чрез перфориране и надпис "Прекратена регистрация - частен имот"/ и се връщат на собственика; копие от свидетелството за регистрация се прилага към заявлението за прекратяване на регистрацията; информация за номера и датата на валидност на издадения знак за технически преглед (ЗТП) или удостоверение за техническа изправност се въвежда в автоматизираната информационна система;която се маркира като невалидна и се връща на собственика или удостоверение, издадено от съответното звено на "Пътна полиция", в което е отразена датата на прекратяване на регистрацията и основанието за това.

Предвид гореизложеното, за превозните средства, на които е прекратена регистрацията /в конкретния случай – „прекратена регистрация - частен имот"/, данък не се дължи от месеца, следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение на основание чл. 58, ал. 4 от ЗМДТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар