вторник, 4 август 2015 г.

РАЗЯСНЕНИЕ № 20-19-23 от 4.05.2015 г. относно данъчно третиране на получено обезщетение за причинени неимуществени вреди за смърт по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ

 
 

чл. 13 ЗДДФЛ

 
 

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Дирекция ОДОП – …, с вх. № … от 20.04.2015 г. е изложена следната фактическа обстановка:

След претърпяно пътно-транспортно произшествие през 2010 г. е починала майка Ви. Заведено е дело за обезщетение на нанесени неимуществени вреди. С Решение № … от 09.11.2012 г. на … окръжен съд и Решение № … от 23.05.2013 г. на … апелативен съд /копия от които прилагате към писмото/, е присъдено обезщетение, което Ви е преведено през месец март 2014 г. от адвокат.

Във връзка с изложеното, задавате въпрос дали подлежат на облагане с данък сумите, получени от обезщетението.

Предвид изложената фактическа обстановка и съобразявайки относимата нормативна уредба, изразявам следното становище:

От приложените документи се установи, че са присъдени: обезщетение за неимуществени вреди, обезщетение за имуществени вреди, законна лихва върху двете главници и направени разноски по делото.

По смисъла на чл. 2 от ЗДДФЛ обект на облагане по този закон са доходите на местните и чуждестранните физически лица, независимо от източника на получаването им.

Съгласно чл. 12, ал. 1 от ЗДДФЛ, облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.

Необлагаемите доходи са посочени в чл. 13, ал. 1 от ЗДДФЛ, според който не са облагаеми присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт, както и обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, с изключение на обезщетенията за пропуснати ползи /чл. 13, ал. 1, т. 11 и т. 13 от ЗДДФЛ/. На основание разпоредбата на чл. 13, ал. 1, т. 10 са необлагаеми лихвите по съдебно установени вземания, които не подлежат на облагане, и присъдените обезщетения за разноски по съдебни дела.

Видно от гореизложената нормативна уредба полученото от Вас обезщетение за неимуществени вреди, обезщетение за имуществени вреди, законна лихва върху двете главници и направени разноски по делото, не подлежат на облагане по реда на ЗДДФЛ.

По аргумент от чл. 52, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ, тези необлагаеми доходи не подлежат на деклариране в годишната данъчна декларация по чл. 50, ал. 1 от същия закон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар