събота, 26 февруари 2011 г.

Прехвърляне на автомобил в КАТ

Как да прехвърлим автомобил? Как се регистрира автомобил в КАТ?

Ето ви малко инфо за всички процедури при нотариуса и в КАТ.



След като си харесате автомобил (независимо дали нов внос или някоя бангия от приятел) и се разберете за парите пак ще трябва да ви го прехвърлят и да го регистрирате в КАТ. Е, ако приятелят ви е близък можете просто да си вземте едно пълномощно за управление на автомобил.
Обаче ако е нов внос, пак ще трябва да ви се прехвърли.

Срокът за регистриране на колата в КАТ, след осъществяване на покупко - продажбата (т.е. - от датата на фактурата и договора ви с търговеца) е 14 дни. Срокът за регистрация на МПС-то в общината, след осъществяване на покупко - продажбата е 2 месеца.

При покупка на автомобил, внос от чужбина, продавачът трябва да ви даде автомобила с налични следните документи:
  • оригинален талон (ако говорим за внос),
  • временен талон, който е издаден при получаване на временните номера,
  • договор за покупко - продажба от страната, от която е закупен автомобила (това е договора между човека които ви продава автомобила и човека които му го е продал на него ),
  • фактура за продажбата на ваше име,
  • договор за покупко – продажба, който ще заверявате нотариално (или вие да носите такъв или нотариусът ще ви даде). (срока на валидност на временните номера нямат нищо общо с срока на продажба или със срока на регистрация на колата. Временните номера ни казват до кога имаме право да карате автомобила на самоход до КАТ. След изтичането на тези номера, трябва да вземете или репатрак или нови временни номера. Това са единствените законни възможности да транспортирате автомобила до точка КАТ).
След като сте уредели парите, се отива при нотариус. Пред него представяте:
  • големия талон на колата, 
  • бележка за платен данък за годината, 
  • личните карти на продавача и купувача и съпругата/съпругът (ако някой от участниците в сделката е в брак, съответно с лична карта, ако сте придобили автомобила по време на брак). Нотариусът изготвя договор за покупко-продажба и вписва посочената от вас сума ( хубаво е да е малка, на база на тази сума нотариуса си прибира хонорар)
ето как се формира такста при нотариуса (нотариални такси):
Удостоверяван материален интерес         Нотариална такса (в лв.)
до 100 лв.  включително                           30
от 101 до 1 000 лв.                                    30 + 1,5 на сто за горницата над 100
от 1001 до 10 000 лв.                                43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1 000
от 10 001 до 50 000 лв.                             160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000
от 50 001 до 100 000 лв.                           480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000
от 100 000 – 500 000 лв.                           730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000
над 500 000 лв.                                         1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв., но не повече от
                                                                   6000 лв.

При нотариуса се подписва договора, а той удря печата.


За КАТ ви е нужно - ГО (гражданска отговорност ) и Еко - такса.
В КАТ - отидете възможно най-рано и си вземете отверка задължително. Задължително е колата да е оборудвана с:
  • аптечка, 
  • триъгълник, 
  • пожарогасител, 
  • вериги ако не сте 4х4 и 
  • жилетка (искат ги на каналите).

Ето какво се прави в КАТ, за да регистрирате колата.  Описано е как става това в София:
  1. Паркирате кората на каналите и слизате с всички документи под мишница.  Връщате се в началото на бариерата и питате от къде да си вземете декларация (все ще намерите кого да питате, всеки ще ви упъти, но не бъдете прекалено дружелюбни и доверчиви, особено към хора, опитващи се да ви помогнат всячески уж ей така).
  2. Вземате съответната декларация, попълвате я, важно е че в средата на листа се пишат данните на търговеца, от когото си купувате колата, а малко по надолу вашите. Не забравяйте да напишете временните номера на колата, ако има такива. 
  3. След попълването, отивате до една малка бяла барачка, която се пада след бариерата, на плаца. (Заставате след бариерата, на плаца, с гръб към каналите в дясно, тя е като за пазач). В нея стои един кисел човек, който дава печат, за да завери декларацията и ще ви напише на кой канал трябва да минете.
  4. След това се отива при малките барачки преди бариерата на ксерокс.  Там трябва да снимате договора, фактурата и оригиналния талон. Може и да имаше още нещо, но те ще ви кажат на ксерокса. 
  5. С декларацията и всичката бумащина се занасяте при опашката (като застанете след бариерата, на плаца, с гръб към каналите, в ляво, една едноетажна сграда). Влизате вътре и чичко на вратата ще ви каже на кое гише да се наредите. Давате всички документи и слушате МНОГО внимателно, за да ги чуете.
  6. Ако всичко е наред, отивате на касата, за да си платите 11 - 12 лв, след което ще ви даде малка част от вашите си бумаги и ще ви прати на канал.
  7. Излизате при колата и чакате за канал. Стойте в колата и гледайте вашия канал, отвори ли се влизате в халето и пак слушате много внимателно указания на чичкото с гащеризона
  8. След това излизате от халето и спирате на указаните след него места. Слизате от колата и ще видите таблетки за банка, където веднага в дясно има 2 гишета, на който трябва да платите 67- 68 лв за номера, талони и т.н. Плащате и чакате.
  9. Там трябва да си върнете временните номера (за което ви трябва отверката - за да си свалите временните номера).
  10. Като ви извикат по радиоуредбата на гишето, давате старите номера, взимате своите талоните (малък, голям) и ви казват да отидете да ви сложите новите номера.
  11. В халето за номерата (то е първото, което се вижда при излизане от банката). Там ви слагат номера и си заминавате.

3 коментара:

  1. До сега не съм регистрирал кола, но като чете тук се вижда, че живеем в България.
    ебало си е майката от бюрокрация и документация.
    Толкова и е трудно да се организират и всичките им бакии да се оправят на едно гише от един човек....

    ОтговорИзтриване
  2. абе хора при прехвърлянето ако данака е платен пак ли се плаща? в случей че сменяме общината?

    ОтговорИзтриване
  3. Имам забележка- ако се изготвя договора от нотариуса има такса изготвяне, която е равна на такса заверка. Нотариусите са по ДДС от 2007г. ,така че върху сумата при нотариуса винаги има и ДДС. Но някои нотариуси не издават фактура и там цената варира. по принцип на 100лв. такса изготвяне е 30лв.+такса заверка 30лв. + 12лв. ДДС= 72 лв. е крайната сума. а данък придобиване е минимум 2лв.(за всяка община е различен данък придобиване но не по-малко от 2%) +10лв.за застрахователната стойност са извън тези 72лв.

    ОтговорИзтриване