вторник, 23 октомври 2012 г.

ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА ЗАМЯНА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ


ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА

ЗАМЯНА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Това е начин за заобикаляне на определени ограничения и за прехвърляне на недвижими имоти и спестяване на такси. 



    Днес...................2г. в гр.София, между страните:
1. .......................................................притежаваща лична карта №.........., издадена на ..................от.................., ЕГН.........................., с адрес:.................................
наричан по-долу Заменител –1 от една страна и от друга страна

2. ........................................,притежаващ лична карта № ......................... ,издадена от ........,на................, с ЕГН...................., с постоянен адрес:..............................
наричан по-долу Заменител-2, се сключи този Предварителен договор за замяна, със следното съдържание:

І.ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА


Чл.1./1/ С настоящия договор страните се задължават да сключат окончателен договор в нотариална форма, с който:
1.     Заменител –1 се задължава  да прехвърли на Заменител-2 собствената си ¼ /една четвърт/ идеална част  от следния недвижим имот, а именно:... ...................................  ..................................., като страните приемат, че стойността на прехвърляната идеална част от имота е ............ евро.
2.     В замяна на описаната  в т.1идеална част от имота,  Заменител-2 се задължава да прехвърли на Заменител –1 собственото си МПС//и др..........................като страните приемат, че стойността на ........е.........................евро.
3.     За уравняване на разликата  в стойността на заменените имоти Заменител –2 се задължава да заплати на Заменител-1 сумата (хиляди) евро, платима както следва:
    3.1.Заменител-2 заплаща на Заменител –1 задатък  в размер на  ( хиляди)  евро в деня на подписване на настоящия предварителен договор, като този договор ще се счита за разписка от Заменител- 1 за получаване на тази сума.
    3.2.Останалата сума в размер на евро ще бъде заплатена от Заменител-2 на Заменител-1 при подписване на окончателния договор във формата на нотариален акт, като  000 евро ще бъде заплатена в брой на Заменител-1 , а остатъка от 000 евро ще бъде внесен от Заменител-2   по банкови сметки посочени от Заменител-1.

     Чл.2. Страните по настоящия договор се задължават да сключат окончателен договор във формата на нотариален акт на...........200г., като се задължават да се яват на посочената дата в ............часа в нотариалната кантора на нотаиус с рег.№  на НК, на адрес: гр.София, ул.”” № ,вх.,ет..

                         ІІ.ПРЕДАВАНЕ НА ВЛАДЕНИЕТО

     Чл.3. Заменител –1 се задължава да предаде владението на идеалната част от имота, предмет на този договор, след окончател-ното плащане на сумата уговорена в чл.1,ал.1,т3 от този договор.

    Чл.4 . Заменител-2 се задължава да предаде владението  на ............в деня на подписване на окончателния договор.

ІІІ.ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЗАМЕНИТЕЛ -1

     Чл.5. Заменител-1 се задължава:
1.     да осигури  и представи всички документи легитимиращи го като собственик на иделната част предмет на този договор и необходими за извършването на нотариалния акт;
2.     да не прехвърля на други лица собствеността върху  идеалната  част от имота предмет на настоящия договор, да не учредява ограничени вещни права, ипотеки  и други тежести върху идеалната  част от имота предмет на настоящия договор, да не сключва предварителни договори за прехвърляне собствеността  върху   идеалната  си  част от имота както и други договори, които биха възпрепятствали изпълнението на настоящия договор.
3.      да заплати половината от нотариалната  и други такси дължими   по прехвърлянето на идеалната част от имота предмет на този договор.

чл.6. Заменител-1 декларира, че:
1.     трети лица нямат право на собственост или други права върху идеалната част от имота предмет на този договор , които могат да противопоставят на Заменител-2.
2.     по отношение на идеална част от имота няма вписани вещни тежести, включително ипотеки и възбрани и няма висящи съдебни спорове;
3.     идеалната част от имота предмет на този договор не е обект на принудително изпълнение във връзка с задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски или други вземания на трети лица.

ІV. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЗАМЕНИТЕЛ-2


Чл.7. Заменител –2 се задължава:

  1. да осигури  и представи всички документи, легитимиращи го като заменител и необходими за извършването на нотариалния акт;

       2..да заплати сумата по чл.1,ал.1,т.3 при условията и сроковете, уговорени в този договор.

4.     да заплати половината от нотариалната и други такси дължими по  прехвърлянето на имотите, както  и местния данък.

V.НЕИЗПЪЛНЕНИЕ.ПОСЛЕДИЦИ


Чл.8.1. Ако Заменител-1  не сключи окончателен договор/нотариален акт/  в срока по чл.2 от този договор  Заменител-1 дължи на  Заменител-2 връщане на получения при подписване на този договор задатък по чл. 1,ал.1,т.3.1. в троен размер.

8.2. Ако нотариалният акт бъде развален по вина на Заменител-1 или ако Заменител-2 бъде отстранен от имота, замяната на идеална част от който е предмет на настоящия договор, Заменител -1 дължи на Заменител-2 неустойка в размер на (хиляди) евро.

     Чл.9. При виновно неизпълнение, на което и да е от задълженията по този договор на  Заменител –2 , включително и ако  виновно не сключи окончателен договор /нотариален акт/ в срока по чл.2 от този договор, Заменител-1 има право да задържи  получения задатък по чл.1,ал.1,т.3.1.

     Чл.10. Всяка от страните по настоящия договор, си запазва правото да иска обявяването  на настоящия договор за окончателен, по реда на чл.19,ал.3 от ГПК.

VІ. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


     Чл.11.Този договор може да бъде изменян и допълван само по взаимно писмено съгласие на страните.
      Чл.12./1/ Всички съобщения и уведомления между страните по този договор ще бъдат в писмена форма за дейтвителност.
          /2/ За целите на този договор адресите на страните са:
          -на Заменител-1...........................................................
          - на Заменител-2........................................................
         /3/ Ако някоя от страните  проемни посочените в предходната алинея адреси, без да уведоми другата страна, последната не отговаря за неполучени съобщения и други подобни.

         Чл.13.Нищожността на някоя от клаузите  на договора не води до нищожност на другите клаузи от него.  Клаузите на настоящия договор във връзка с отношенията между страните, неуредени с окончателния договор запазват действието си и след подписване на нотариалния акт.

         Чл.14. Всеки спор относно съществуването  и действието на сключения договор или във връзка с неговото нарушаване, включително спорове относно неговото тълкуване, изпълнение и неизпълнение, както и за всички въпроси, неуредени в този договор , се прилага българското гражданско право, като страните уреждат отношенията си чрез споразумение. При непостигане на съгласие спорът се отнася за решаване пред съответния съд.
          Този договор се състои от ................страници и се състави и  подписа в два еднообразни екземпляра.

ЗАМЕНИТЕЛ-1:.........................................
                           /......................................./


ЗАМЕНИТЕЛ-2......................................

Няма коментари:

Публикуване на коментар